Bowling spelas av över 30 000 aktiva utövare i Sverige, och förklaringen är ganska enkel:
- Reglerna är enkla och lätta att lära sig
- Det krävs ingen utrustning på hobbynivå
- Sporten är billig
- Man behöver inte vara i perfekt fysisk form
- Bowlinghallar är ofta lättillgängliga
Detta innebär att i princip vem som helst lätt kan komma igång med att spela. Att lära sig hur poängen räknas ut går på bara några minuter, och även om det finns möjlighet att själv hålla koll på poängen så räknas dessa automatiskt i de flesta fall nuförtiden. Bowling går att spela såväl ensam som i större sällskap så man behöver inte vara beroende av att andra ställer upp på en match.
Tack vare att man, till skillnad från de flesta hobbyer och sporter, inte behöver införskaffa någon utrustning är det alltid billigt att börja spela. Den enda kostnaden man behöver tänka på är hyrpriset för en bana och detta brukar vara ganska lågt per timme.
Om man vill spela ofta eller satsa på en professionell karriär inom bowling, kan man skaffa klot som gjuts efter ens egen handstorlek och grepp. Då kan man också välja vikt och material på klotet, och därmed skräddarsy det så att det till exempel är lättare att knorra. Även egna bowlingskor som passar fötterna perfekt underlättar balansen och gör att man slipper förlita sig på att just ens egen skostorlek finns tillgänglig bland låneskorna.
Ett nöje för flera
Hela familjen kan med fördel bowla tillsammans eftersom det finns klot i alla storlekar och tyngder, och de flesta bowlingbanor är avsedda för fyra personer. Eftersom sporten inte är fysiskt krävande kan även far- och morföräldrar vara med och spela, så det går utmärkt att planera in en bowlingdag med barnbarnen.
Bowling är också ett populärt inslag vid födelsedagar, möhippor och svensexor och det brukar inte vara särskilt dyrt att hyra en hel bowlinghall. Eftersom många hallar också erbjuder caféer eller restauranger innebär det att man kan äta festmåltiden i samband med spelandet och därmed spara både tid och pengar.