Liknande sporter för bowlingentusiaster

Kägel

250px-kegeln-kugelDet här spelet är föregångare till bowling och har spelats sedan urminnes tider. I kägel använder man sig också av käglor som ska slås ner, men istället för tio stycken som ju förekommer i standardbowling är det nio käglor som används. En annan skillnad är att kägelbanor oftast inte existerar inomhus utan i de flesta fall har man byggt speciella små byggnader i trä som huserar banorna.

Exakt hur länge mänskligheten har spelat kägel är ganska osäkert, men spelet omtalades i det antika Egypten och har alltså funnits i tusentals år. De första nedskrivna referenserna är från 1200-talet och i Sverige har spelet förekommit åtminstone sedan 1500-talet, men antagligen mycket längre. Kägel är idag i det närmaste ett utdött spel men förekommer ibland, speciellt vid medeltidsspel och marknader.

Pärk

Pärk är ett gotländskt hybridspel. Spelet påminner både om bowling, baseboll, volleyboll och tennis och spelas utomhus på en pärkplan som är 35 meter bred och kan vara hur lång som helst. Var tionde meter av längden är markerad med baklinjer som visar var en del av banan börjar och slutar.

Pärk spelar man i två lag om sju personer och spelet går ut på att kasta en boll i en speciellt utmärkt ruta, för att den sedan ska studsa så långt in på motståndarnas planhalva som möjligt. Om motståndarna fångar bollen efter en studs får de kasta tillbaka den, och om de misslyckas räknas bollen som ”död” och man har erövrat den delen av planhalvan. Målet är att erövra hela planhalvan, och efter att detta skett byter ute- och innespelarna plats och man spelar istället om poäng.

Boule

Boule är ett populärt spel bland både barn och vuxna och spelas på en grusplan som är upp till 10 meter lång.

Deltagarna delas in i två lag och sedan ska det lottas om vilket lag som får börja. Den som vinner lottningen får sedan kasta ut en liten boll som kallas för Lillen, och som lagen sedan ska försöka komma så nära som möjligt med sina större boulebollar. Den som har flest bollar i närheten när matchen är slut vinner.