Bowling – en sport för alla

55690d289c1697Bowling är en sport de flesta kan njuta av så länge man är någorlunda fysiskt frisk. Det finns inga större krav på styrka och kondition, vilket gör att sporten passar utmärkt som rekreation och hobby. I vissa tillfällen kan det dock vara bra att avstå från bowling eller försöka anpassa spelet efter den fysiska formen.

Barn, ungdomar och kvinnor

Personer i alla åldrar kan oftast spela bowling, men för att underlätta spelet för de minsta finns det speciella bowlingklot för barn som är mindre i storleken och inte väger så mycket. Man kan också använda sig av specialrännor där klotet inte kan falla ner utan är garanterat att träffa åtminstone någon kägla. Rännorna är inte bara till för barn utan kan användas av alla som antingen har svårt att rulla rakt, eller som vill spela mindre tävlingsinriktat.

För kvinnor finns även möjlighet att använda sig av ett lättare klot som är underlättar klotkontrollen.

Äldre personer

Oftast finns det ingenting som hindrar äldre personer från att spela bowling. Tvärtom brukar det vara populärt bland pensionärer och hjälper till att öva upp koordination och balans, vilket är extra viktigt i hög ålder.

Om man däremot har problem med till exempel artros i armar, händer eller höfter kan bowling vara olämpligt. I vissa fall går det att spela ändå genom att använda sig av ett lättare klot, medan det andra gånger gör hälsoproblemen värre och då borde man avstå.

Handikappade

En del handikapp och sjukdomar gör det svårare eller omöjligt att spela bowling. Till exempel är det inte en bra sport vid svåra ryggproblem eller dålig balans, då man lätt kan ramla och göra sig illa. Golvet är nämligen ganska halt och det gäller att man har god balans när man ska rulla klotet.

Om man är rullstolsbunden är det oftast helt oproblematiskt eftersom många bowlinghallar är handikappanpassade.

Det går alldeles utmärkt att rulla klotet medan man sitter i rullstol, även om det kan ta ett tag att lära sig hur man ska rulla det för att det ska hamna i mitten, eftersom rullstolen gör att man befinner sig lite snett om mittpunkten.