Bowling i populärkulturen

Bowling Strike rot/orangeTack vare att bowling är en så pass populär sport på framförallt hobbynivå, är det också en sport som ofta förekommer inom populärkulturen. Såväl filmer som spel har helt eller delvis handlat om bowling så det är uppenbarligen en sport många gillar och vill lära sig mer om.

Bowling i filmens värld

Den amerikanska filmen Kingpin som kom ut år 1996 handlar om den före detta bowlaren Roy som efter att ha blivit oense med den regerande mästaren förlorar sin hand i ett bråk med denne. Som resultat av sitt handikapp slutar han med bowling och lever istället ett sorgligt liv som fattig alkoholist. Många år efter att handen stympades möter han en ung och lovande bowlare, och de blir snabbt vänner. Tillsammans försöker de vinna storkovan i en bowlingturnering där de bland annat måste kämpa mot Roys ärkefiende.

En annan amerikansk film som behandlar bowling är The Big Lebowski. Kriminalkomedin kom ut 1998 och handlar om en fattig förlorare som inte gör mycket på dagarna förutom att spela bowling med sina vänner. Av en slump blir han utsatt för rån av personer som egentligen var ute efter någon annan, och vid råntillfället förstörs också hans älskade matta. Försöket att kräva vedergällning för mattan leder till en mängd problem som innehåller såväl stölder som kidnappningar, men bowlingen finns alltid i bakgrunden och utgör ett av filmens centrala teman.

Animerade bowlare

I den animerade TV-serien Simpsons är Homer med i bowlinglaget Pin Pals. Där spelar han tillsammans med andra välkända figurer som Apu, Otto, Mr Burns och Moe. Bowlinglaget är med i flera avsnitt över många säsonger, och även i de avsnitt som inte handlar exklusivt om bowlingen förekommer ofta referenser till laget.

Videospel om sporten

Många spel handlar om just bowling och redan 1980 lanserades spelet PBA Bowling. Det finns en uppsjö av spel tillgängliga, och medan många av bowlingspelen är realistiska förekommer det också spel som utspelas i olika fantasyvärldar, som i det Flintstonesinspirerade bowlingspelet Flintstones: Bedrock Bowling. Populära speldirt som Grand Theft Auto, Tekken och Yakuza erbjuder alla bowling som ett minispel.